torsdag 9 augusti 2012

MURDER OBSESSION

Riccardo Freda är en typisk regissör som jag inte har så bra koll på, gotisk skräck i Bava-skolan var aldrig så spännade, hans äldre giallos är däremot något. MURDER OBSESSION är en senare giallo och lite skönt skräpig. Har dessutom inte sett den sen den gamla svenska hyrkassetten MÖRDANDE DRIFT som jag hittade hos videohandlaren som liknade Ezra Cobb.

Filmen börjar med ett mordförsök på Laura Gemser, men det visar sig vara en filminspelning, dock går skådespelaren (Stefano Patrizi) som spelar mördaren över gränsen. Vill han verkligen mörda henne? Patrizi är filmens huvudrollsinnehavare, en fantastiskt blek figur. Han har lika livlöst ansikte som Chris Mitchum i en Franco men ändå (eller därför?) har han ihop det med Silvia Dionisio.

Tillsammans med Silvia åker han för att hälsa på sin mamma på ett gammalt gods. Mamman spelas av Anita Strindberg och nu börjar det bli märkligt. Hon uppför sig avundsjukt och det finns lätta incestruösa undertoner. Sonen dödade pappan, en dirigent, med kniv som pojke och i tillbakablickarna spelar Strindberg mamman och Stefano sin far. Båda ser likadana ut i dåtid som i nutid. På godset finns också en suspekt butler, tur då att kompisarna från filminspelningen kommer och hälsar på.

Det tar halva filmen innan det börja lossna med en gotisk mardröm (inklusive spindel och tortyr i källare), naket och mord. Lite gore också, det är ju en film från 1981. Hittills är MURDER OBSESSION rätt avslagen med andra halvan lyfter och speciellt upplösningen är fin. Jag hade gärna sett mer prat om ockultism och andar, samt förvirring. Det är en ok och lite lätt rörig giallo med gotiska inslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar