onsdag 1 augusti 2012

DERANGED

En sak som alltid stört mig med amerikansk lågbudgetfilm är att den är fulare än den italienska motsvarigheten. Det är något med looken som inte fungerar för mig, utom i de fall där smutsighet är en styrka. DERANGED är ett sånt och här blir det perfekt.

Allt inleds med en tidningsreporter som berättar att det som ska visas är en dramatisering av ett verkligt fall. Reportern återkommer och ger det hela en än mer realistisk känsla. Historien är klart Ed Gein-inspirerad med huvudpersonen Ezra Cobb som Ed Gein-ersättare. När hans mamma ligger på dödsbädden varnar hon sonen för kvinnor och synd. Alla är dåliga utom en väninna som är pålitlig, den enda kvinna hon någonsin kunnat lita på, med motiveringen är att det är för att hon är tjock. Grillerna hon sätter i Ezras huvud angående synd och guds straff kommer att ställa till det för väninnan framöver.

Cobb jobbar som hjälpreda/dräng och är en klar kuf. En av filmens största styrkor är Roberts Blossom, som spelar Ezra Cobb, han är enastående. Han ser precis ut som en lätt märklig man som bor på en bortglömd plats, en potentiellt obehaglig bydåre, eller en kombinerad cykelreparatör och videouthyrare på skånska landsbygden som är svår att få loss rentals av. Här är det en man som bor i ett sjaskigt hus och så småningom börjar fylla det med likdelar.



Snabbt blir det för ensamt för Ezra så han gör det enda naturliga och gräver upp mamman. För att bevara mamma Cobb som är i dåligt skick efter ett år i jorden blir han både en självlärd uppstoppare/konservator och en gravskändare. Ett plus för den otroligt sunkiga hemmiljön, som är skrämmande redan innan han hämtat hem mamman.

Cobb jobbar som hjälpreda åt en gammal söndagsskole-kompis och olyckligtvis vill dennes fru att Ezra ska sluta vara ensam och han tar därför kontakt med mammans pålitliga väninna. Denna är också ensam och försöker förföra Cobb i en seans där hon använder sin döde man som hjälpreda, dock leder mammans råd om synd till att Ezra mördar henne. Nu lossnar det helt och Cobb ger sig också på en barflicka (som får honom att dricka sina första whiskey sour, det borde han sparat henne för), där vi också får se honom iförd kvinnoskalp och ansikte. Snart blir han övermodig och slutet kommer när han dödar en ung flicka från den lokala järnaffären.

DERANGED är varmt rekommenderad och var klart värd att se om. Den stora behållningen är Roberts Blossom som Ezra, men jag uppskattar också miljön i Ezras hus och reportern som dyker upp flera gånger. Det är verkligen inte svårt att tänka sig en galning i den hemmiljön och reportern ger en hårdare, mer realistisk ton.

Naturkompaniet säljer förresten kläder om du vill fullborda din Ed Gein/Ezra Cobb-look, här från Fjällräven:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar